coretgenealogie

Widgets » Wie (onder)zoekt wie? (2)

Het Stamboom Forum kent een register met familienamen die onderzocht danwel gezocht worden door stamboomonderzoekers. Dit (doorzoekbare) register is bekend onder de naam Wie (onder)zoekt wie? Via de website kan men in contact komen met deze stamboomonderzoeker(s).

Uitleg

Wanneer een website familienamen bevat dan kunnen deze worden voorzien van een inkijk in het Wie (onder)zoekt wie? register. Een voorbeeld (klik op de oranje omrande familienamen):

Klaas Knot, topambtenaar op het ministerie van Financiën, wordt de nieuwe president van De Nederlandsche Bank en de opvolger van Nout Wellink. Jan Kees de Jager en Wouter Bos zijn tevreden.

Code

Om deze functionaliteit te gebruiken moeten allereerst alle familienamen tussen een <span> worden gezet waarbij als class family-name wordt gezet (een werkwijze vergelijkbaar met microformats):

Klaas <span class="family-name">Knot</span>, topambtenaar op het ministerie van Financiƫn, wordt de nieuwe president van De Nederlandsche Bank en de opvolger van Nout <span class="family-name">Wellink</span>. Jan Kees de <span class="family-name">Jager</span> en Wouter <span class="family-name">Bos</span> zijn tevreden.

Op elke pagina dient tevens onderaan de pagina de volgende Javascript toegevoegd te worden:

<script type="text/javascript"> // Wie (onder)zoekt wie? widget via http://widgets.coret.org/wiezoektwie-2/ var wzw_script = document.createElement("script"); wzw_script.src = "https://js.coret.org/p/wzw.2.js"; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(wzw_script); </script>

De bovenstaande Javascript laadt de widget op een non-blocking wijze. Dit betekent dat uw eigen pagina gewoon laad en niet wacht met presenteren totdat de widget is geladen. Als de widget is geladen zal deze op de pagina zoeken naar alle familienamen (de span's met class="family-name"). Aan deze familienamen wordt een functie gekoppeld en de opmaak wordt aangepast zodat de gebruiker ziet dat er een functie is. Als de gebruiker op een familienaam klikt dan wordt het Wie (onder)zoekt wie? register geraadpleegd.

Omlijning van de familienaam links

De standaard opmaak van de familienaam links qua belijning is een oranje stippellijn om de familienaam. Deze standaard kan worden aangepast door per "kant" de CSS code op te geven in Javascript variabelen (of juist leeg te definiƫren), voordat de widget geladen wordt. Onderstaand voorbeeld zorgt ervoor dat er alleen een dikke oranje streep onder de familienaam komt:

var wzw_style_top_override=" "; var wzw_style_left_override=" "; var wzw_style_right_override=" "; var wzw_style_bottom_override="3px solid #da6c13";

Daarnaast kan de familie-name class in uw eigen CSS worden geplaatst en van waarden worden voorzien.

Onclick vs. Onmouseover

Het standaard gedrag bij de familienaam links is dat er op geklikt moet worden om het Wie (onder)zoekt wie? register te doorzoeken. Wanneer de familienaam al een link is dan wordt er automatisch een "onmouseover" gebruikt, dus zodra de muis over de familienaam "hangt" activeert de widget. Via een Javascript variabele kan de "onmouseover" als standaard gedrag worden ingesteld:

var wzw_ontype_override=1;

Andere methode

Zie ook methode 1, een alternatieve widget voor de Wie (onder)zoekt wie functionalteit.